Zhbogar: Raporti i prokurorit Clint Williamson nuk do të publikojë emra

24.04.2014 22:19 - Përfaqësuesi special i Bashkimit Evropian në Kosovë, Samuel Zhbogar tha sot se mendon që prokurori amerikan Clint Williamson nuk do të publikojë emra në raportin e tij. Për më tepër, ai tha se hetuesi I pretendimeve të Dik martit, nuk do të bëjë ndonjë raport, por ato mund të quhen “gjetje”.

Lexo mė shumė

Politikë & Ekonomi

Qeveria tallet, pensioni më i lartë 116 euro

Prishtinë, 20.07.2011 17:26


Ligji për skemat pensionale të financuara nga shteti, i cili pritet të miratohet gjatë vjeshtës së këtij viti, do të ndikojë në avancimin e pozitës së pensionistëve në Kosovë.

Kështu thonë zyrtarë të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale, të cilët e kanë hartuar projektligjin. Por, pensionistët, sidomos ata invalidorë, shprehen të pakënaqur me këtë ligj, raporton RTK-ja.

Pensionistët kosovarë më në fund do të kenë ligjin e tyre. Projektligji për skemat pensionale të financuara nga shteti është hartuar tashmë dhe pritet të kalojë procedurat e rregullta të miratimit në Qeveri dhe në Parlament. Por, pensionistët vlerësojnë se ky projektligj ka shumë mangësi.

“Ne jemi të zhgënjyer me këtë ligj, sepse nuk zbatohen të gjitha përfitimet e mundshme, sidomos te pensionistët kontribut-dhënës dhe ata invalidorë, që tani e 11 vjet nuk e kanë marrë pensionin e merituar”, tha Hamdi Tasholli, kryetar i Organizatës së Invalidëve të Punës.

Projektligji për skemat pensionale të financuara nga shteti është përgatitur nga Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale. Me dispozitat e tij parashihet pensioni bazik i moshës, pensioni i aftësisë së kufizuar, pensioni i parakohshëm dhe dy pensione që zbatohen për herë të parë në Kosovë, pensioni familjar dhe ai invalidor i punës. Kështu thotë për Radio Kosovën Fadil Raci, drejtor i Departamentit Ligjor në Ministrinë e Punës dhe Mirëqenies Sociale.

“Mjetet financiare për zbatimin e projektligjit për skemat pensionale të financuara nga shteti janë paraparë edhe në buxhetin e këtij viti dhe me kornizën afatmesme të shpenzimeve 2012-2014”, thotë Raci.

Raci sqaron se pensionin familjar do ta realizojnë trashëgimtarët e pensionistit, kurse pensionin invalidor të punës, familja e të punësuarit, i cili lëndohet në punë apo lëngon nga sëmundja profesionale.

“Përmes këtij projektligji, në një formë të caktuar, janë të avancuara të drejtat e pensionistëve. Duhet thënë se e drejta në pension familjar dhe invalidor duhet të implementohen prej vitit 2015, për arsye se nuk ka mjete të mjaftueshme financiare”, sqaron Raci.

Por, Hamdi Tasholli ka vërejtje sidomos sa i përket zbatimit të këtyre dy pensioneve, duke e vlerësuar këtë si tejet të vonuar.

Ndryshe, projektligji parashihet të miratohet në vjeshtën e këtij viti. Të gjithë pensionistët, sipas dispozitave të këtij ligji, do t’i marrin pensionet e tyre në mënyrë retroaktive prej një korrikut të këtij viti. Do të ketë rritje për pensionistët e pleqërisë nga 45 në 50 euro, kurse për ata kontributdhënës nga 80 në 101 euro, ose në 116 euro.

Prapa

Shpërndaje artikullin:

Komento:
E Premte

25

Prill

2014

Fotolajm

19.04.2014 11:05 - Pianistja 18-vjeçare nga Gjilani, Fatjona Maliqi, edhe pse ka kaq shumë diploma, çmime dhe mirënjohje të ndryshme për përformancat e saj, ka ambicie që të ketë edhe më shumë. Duke vazhduar kështu, ndoshta një ditë do të hyjë në librin Guiness për numrin më të madh të diplomave.

Kjo Agjenci Lajmesh menaxhohet dhe kontrollohet nga Qendra Mediale KNN (Kosovo News Network). Informacionet e publikuara në portalin knninfo.com nuk mund të kopjohen dhe përdoren për çfarëdo qëllimi, pa një marrëveshje bashkëpunimi me drejtuesit e KNN-së. Të gjitha të drejtat e botimeve në këtë portal janë të rezervuara dhe të mbrojtura. Përdorimi i informatave mund të bëhet duke përmendur burimin, ndryshe konsiderohet një shkelje e të drejtave të autorit.

© Copyright 2010 - Kosovo News Network - All Rights Reserved - Powered: By Refresh